تاریخچه ویژوال بیسیک


 





 
نرم افزار مايكروسافت ويژوال بيسيك، ابزاري براي توسعه برنامه هاي تحت ويندوز است اين زبان حاصل توسعه و ارتقاي زبان بيسيك مي باشد .نسخه هاي متعددي مانند Gwbasic و سپس Qbasic و Turbo basic ارائه گرديد.
اولين نسخه ويژوال بيسيك در سال 1991 براي سيستم عامل هاي Dos و Windows 3 . 1 ارئه شد.نسخه 4 ويژوال بيسيك در سال 1995 به بازار آمد كه از برنامه هاي 32 بيتي پشتيباني مي كرد و نسخه 5 اين نرم افزار در سال 1996 كه تغيراتي نسبت به نسخه هاي قبلي داشت.نسخه 6 در سال 1998 با تغييرات و قابيليتهاي زيادتري ارئه شد و آخرين نسخه اين نرم افزار Visual Basic . Net مي باشد كه از تكنولوژي . Net استفاده مي كند و يك زبان كاملاٌ شيء گرا( ( Object Oriented است.

ویژگی های ویژوال بیسیک
 

- مجموعه كاملي از اشياء را در اختيار مي گذارد.(در واقع شما برنامه خود را نقاشي مي كنيد.)
- برنامه ايجاد شده به راحتي مي تواند با ماوس و صفحه كليد كار كند.
- به كليپ بورد و چاپگر دسترسي كامل دارد.
- مجموعه كاملي از توابع رياضي، كار با متن و گرافيكي را در اختيار ما قرار مي دهد.
- آرايه اي از كنترل ها، متغيرها و ثابتها را در اختيار ما مي گذارد.
- دسترسي ساده به فايل ها را به صورت تصادفي و ترتيبي فراهم مي نمايد.
- ابزارهاي قدرتمندي را براي خطايابي برنامه در اختيار برنامه نويس قرار مي دهد.
- ابزارهاي متعددي را براي كاربا پايگاه داده در اختيار برنامه نويس قرار مي دهد.
- ويژوال بيسيك از كنترل هاي ActiveX پشتيبانيمي كند بنابراين به غير ازابزارهاي موجود در محيط ويژوال بيسيك از مجموعه قدرتمندي از كنترل ها كه توسط شركت هاي ديگر توليد شده است مي توان در برنامه ها استفاده نمود.
- ابزارها و ويزاردهايي را براي ساختن setup وانتشار برنامه در اختيار ما قرار مي دهد.

مزایای استفاده از ویژوال بیسیک
 

- ويژگي رابط گرافتگي كاربر ( GUI )
- ويژگي طراحي سريع برنامه ( RAD )
- استفاده از زبان پايه اي بيسيك ( Basic )
- ويژگي رسيدگي به رويدادها ( Event Handling )
- ويژگي محيط توسعه يافته مجتمع ( IDE )
- دسترسي به توابع API ويندوز
- برنامه نويسي ساخت يافته ( Structural Programming )
- ويژگي برنامه نويسي مبتني بر شيء ( Object Based Programming )

GUI
 

مخفف عبارت Graphical User Interface است و به معني رابط گرافيكي كاربر است.

RAD
 

مخفف عبارت Rapid Application Development است و به معني طراحي سريع برنامه است.

BASIC
 

مخفف عبارت Beginners All - Purpose Symbolic Instruction Code است و به معني دستورالعمل هاي نمادين جهت استفاده افراد مبتدي به منظور اهداف گوناگون است.

رویداد( EVENT )
 

\ هر اتفاقي كه در طول اجراي يك برنامه رخ مي دهد يك رويداد محسوب مي شود.

IDE
 

مخفف عبارت Integrated Development Environment است و به معني محيط توسعه يافته مجتمع است.

API
 

مخفف عبارت Application Programming Interface است و به مجموعه توابع داخلي ويندوز گفته مي شود.

ویژگی رابط گرافیکی کاربر
 

همانطور كه از نام ويژوال بيسيك مشخص است اين زبان داراي ويژگي رابط گرافيكي كاربر( GUI ) است و شما ظاهربرنامه خود را مي توانيد با Drag & Drop و انداختن كنترل هاي مورد نظر بر روي فرم برنامه ايجاد كنيد و ديگر نيازي به نوشتن كد براي ايجاد فرم ، برچسب ، دكمه و غيره نمي باشد و حتي مي توانيد قبل از اجراي برنامه ظاهر آن را مشاهده كنيد. بعد از طراحي رابط گرافيكي كاربر، برنامه نويس كدهايي را نوشته و مشخص مي كند كه برنامه چه عكس العمل هايي را در مقابل اعمال كاربر انجام مي دهد.

ویژگی طراحی سریع برنامه( RAD )
 

منظور از طراحي سريع برنامه در ويژوال بيسيك اين است كه طراحي و توليد برنامه ها به دليل وجود ابزارهاي مناسب به سرعت انجام مي شود بنابراين هزينه هاي توليد نرم افزار به طور قابل توجهي كاهش مي يابد. در اين مورد ويژوال بيسيك در سطح دنيا از زبانهاي برنامه نويسي متداول است.

استفاده از زبان پایه ای بیسیک
 

در ويژوال بيسيك از زبان بيسيك استفاده مي شود كه از زبان برنامه نويسي Qbasic گرفته شده است. Qbasic يك زبان مبتني بر متن بود و براي سيستم عامل Dos طراحي شده بود اما ويژوال بيسيك يك زبان گرافيكي است كه براي طراحي برنامه ها در سيستم عامل Windows است. استفاده از زبان پايه اي Basic در ويژوال بيسيك سبب شده است كه ويژوال بيسيك در حالي كه يك زبان قدرتمند است براي يادگيري ساده باشد.

ویژگی رسیدگی به رویدادها ( EVENT HANDLING )
 

به هر اتفاقي يا فعاليتي كه در زمان اجراي يك برنامه روي دهد Event (رويداد) مي گويند. كليك نمودن ماوس و فشردن كليدهاي صفحه كليد نمونه هايي از رويداد هستند. به اين معني كه ويژوال بيسيك امكاناتي را در اختيار برنامه نويس قرار مي دهد تا از قبل ، دستورات لازم براي عكس العمل مناسب در مقابل اعمال كاربر(يا هر رويداد ديگري) را بنويسيد.

ویژگی محیط توسعه یافته مجتمع ( IDE )
 

در رابط گرافيكي ويژوال بيسيك تمام ابزارهاي لازم براي ايجاد ، اجرا و خطايابي برنامه ها بصورت مجتمع قرار داده شده است تا برنامه نويس بدون احتياج به استفاده از برنامه كاربردي ديگري بتواند به برنامه هاي خود را به سهولت و سرعت طراحي، توليد، خطايابي و اجرا كند.

دسترسی به توابع API ویندوز
 

توابع API ، توابع داخلي ويندوز هستند كه در فايلهاي خاصي با فرمت DLL ذخيره شده اند. ويژوال بيسيك اين امكان را به برنامه نويس مي دهد تا به طور مستقيم از اين توابع استفاده كند. وقتي شما در برنامه خود از يك تابع API استفاده مي كنيد ، ويژوال بيسيك آن را احضار مي نمايد و زماني كه كار تابع به اتمام رسيد ، كنترل برنامه برمي گردد و اجراي ساير دستورات را ادامه مي دهد.
سه فايل مهم كه بيشتر توابع API را نگه مي دارند ، عبارتند از:
1 - User32 . dll
2 - GDI32 . DLL
3 - Kernel . dll

برنامه نويسي ساخت يافته( Structural Programming )
 

برنامه نويسي ساخت يافته ، يكي از روشهاي برنامه نويسي است كه براي توليد نرم افزار به كار مي رود. در اين روش يك برنامه به بخش هاي كوچكتر و مجزا از هم تقسيم مي شود به صورتيكه خوانايي برنامه بيشتر و خطايابي آن راحت تر مي شود. در نتيجه سرعت توليد نرم افزار بيشتر و هزينه آن كاهش مي يابد. ويژوال بيسيك با استفاده از انواع رويه ها( Procedure ) و توابع ( Function ) به خوبي اين روش برنامه نويسي را پشتيباني مي كند.

ویژگی برنامه نویسی مبتنی بر شیء ( object Based Programming )
 

برنامه نويسي شيءگرا ( Object Based Programming ) يكي از آخرين روشهاي برنامه نويسي است كه درآن يك برنامه به بخش هاي مجزايي به نام كلاس ( Class ) تقسيم مي شود. اشياء از كلاسها بوجود مي آيند وهرشيء مانند اشياء فيزيكي دردنياي واقعي داراي يكسري خصوصيات ، اعمال (متدها) و رويداد است. يكي از ويژگي هاي مهم در اين روش ويژگي وراثت در كلاسها است.
ويژوال بيسيك6 يك زبان Object Oriented كامل نيست اما بسياري از امكانات لازم براي تعريف و كار با كلاسها و اشياء را دارد و به همين دليل به آن زبان برنامه نويسي مبتني بر شيء Object Based مي گويند. آخرين نسخه ويژوال بيسيك كه از تكنولوژي . Net (بخوانيد دات نت) استفاده مي كند، يك زبان Object Oriented كامل است.

انواع نگارش های ویژوال بیسیک
 

نگارش آموزشي ( Learning Edition )
نگارش حرفه اي ( Professional Edition )
نگارش سازماني Enterprise edition ) )

نگارش آموزشي ( Learning Edition )
 

اين نگارش قابليت برنامه نويسي در حد پايه را ارائه مي كند وشامل كنترلها و ابزارهاي متعدد براي ايجاد برنامه هاي EXE و ايجاد فايل هاي dll مي باشد.

نگارش حرفه اي ( Professional Edition )
 

نگارش حرفه اي نسبت به نگارش آموزشي از توانايي بالاتري برخوردار است و توسط بسياري از برنامه نويساني كه برنامه هاي كاربردي با ويژوال بيسيك مي نويسند مورد استفاده قرار مي گيرد. اين نگارش امكان استفاده از كنترلهاي مربوط به بانكهاي اطلاعاتي و طراحي كنترل هاي Activex را در اختيار برنامه نويس قرار مي دهد. همچنين اين نگارش شامل يك مجموعه كامل از ابزارها است كه به كمك آنها مي توانيد برنامه هايي را ساخته و توزيع نماييد.

نگارش سازماني( Enterprise edition )
 

اين نگارش به منظورايجاد سيستمهاي نرم افزاري بزرگ استفاده مي شود و علاوه بر ويژگي هاي نگارش حرفه اي ، داراي امكاناتي جهت برنامه نويسي سرويس دهنده/سرويس گيرنده ( server / client ) در شبكه هاي محلي و اينترنت مي باشد.
ارسال توسط کاربر محترم سایت : mehdysarebanfard